Sve što ste željeli znati o paratriatlonu, a niste pitali

Paratriatlon, sport za „obične smrtnike“ ili za nadljude? Odgovor ovisi od osobe do osobe i najčešće se radi o afinitetima, a ne o rezerviranosti sporta samo za najjače. Činjenica jest da je para/triatlon jedan od rijetkih sportova koji kombinira dva medija – zemlju i vodu, pa je zbog toga zasigurno kompleksan i iziskuje dobru fizičku pripremljenost i usredotočenost.

Koliko se u stvari razlikuju triatlon i paratriatlon? Praktički se radi o istom sportu, samo što je paratriatlon namijenjen sportašima s invaliditetom koji su podijeljeni u kategorije ovisno o razini invaliditeta. U triatlonu su razumljivo dionice duže, pa tako imamo 1500m plivanja, 40km biciklističke dionice i 10km trčanja. S druge strane, paratriatlon se sastoji od 750m plivanja, 20km biciklističke dionice i u konačnici 5km trčanja, a pravila su ista kao i u standardnom triatlonu s određenim iznimkama poput primjerice prilagodbi na biciklu.

Vlahović: „Paratriatlonom se može početi baviti bilo tko, nevezano za trenutačnu spremu. Radi se o odličnom rekreativnom sportu budući da se sastoji od bazičnih sportova te razvija sve organske sustave“

Hrvoje Vlahović ima veliko iskustvo u triatlonu, i kao natjecatelj i kao trener (na Svjetskom prvenstvu u Lausanne 2019)

Sat vremena za paratriatlon! Jeste li spremni?

Vrhunski paratriatlonci u otprilike sat vremena prolaze spomenutu dionicu, što vjerojatno izgleda nadrealno na prvu. Takvi su rezultati rezervirani za one najupornije, no bivši triatlonac i danas paratriatlon trener Hrvoje Vlahović mišljenja je da se paratriatlonom mogu baviti gotovo sve osobe s invaliditetom. „Ovim, kao i svakim drugim sportom, može se početi baviti bilo tko, bez obzira na trenutačnu spremu. Naravno, na početku nije jednostavno, ali u trenažni proces se ulazi postupno i s optimalnim doziranjem i ukoliko se osoba toga pridržava, ne bi trebalo biti problema. Čak štoviše, triatlon je odličan rekreativni sport budući da se sastoji od bazičnih sportova te razvija sve organske sustave“, kaže H. Vlahović.

Triatlon je odličan za svakoga!

Najbolji primjeri da se mnogi bave ovim sportom su i slučajevi osoba sa invaliditetom koji imaju amputirane i gornje i donje udove, a uz razna pomagala i prilagodbe ipak treniraju i natječu se. Naravno, za samo bavljenje sportom osoba mora proći sustav klasifikacije u kojima se mjeri, testira i analizira kakvo je oštećenje i onda se sportaše svrstava u određene kategorije. Hrvoje kaže da mu u trenerskom pozivu sigurno pomaže i što se bavio triatlonom. Krenuo je uz prijatelje, najprije s laganim i kratkim trčkaranjem, a danas završiti dan bez nekakvog oblika treninga je nezamislivo.

Kad govorimo o težini para/triatlona u odnosu na druge sportove Hrvoje je dosta rezerviran. „Mislim da je pitanje težine sporta u odnosu na neki drugi vrlo relativno i subjektivno. Kao i svaki drugi sport, triatlon ima neke svoje specifičnosti. Da li je možda potrebna veća psihofizička sprema nego za neke druge sportove? Moguće. Međutim, puno elemenata koji su prisutni u drugim sportovima u triatlonu nisu, pa će s te strane triatlon nekome biti lakši. Generalno postoji mišljenje da je triatlon sport za nadljude, ali kao što sam već napomenuo, triatlon je odličan sport za svakoga“.

Ortopedska pomagala su sportašima s invaliditetom posebno bitna. S adekvatnim pomagalom pravilnije se mogu izvesti trenažni zadaci i smanjuje se rizik od ozljede, a i u konačnici se postižu bolji sportski rezultati.

Hrvoje Vlahović s Antoniom Frankom prilikom osvajanja srebra na Svjetskoj seriji u Davenportu u veljači 2020. godine

Značaj ortopedskih pomagala u triatlonu

Hrvoje danas predaje na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci (Katedra za fizioterapiju), pa ima priliku spojiti akademsko znanje s praktičnim. I to kakvim! Trener je našeg najuspješnijeg paratriatlonca Antonija Franka o kojem smo već pisali i koji ima velike šanse da se kvalificira na POI u Tokyu ove godine te posljedično bori za medalju. Nesumnjivo je da mu je sportsko iskustvo pomoglo u boljem razumijevanju sporta, trenažnog procesa i samih sportaša. No, nije od onih koji smatraju da ne možete biti vrhunski trener ako niste bili vrhunski sportaš. „Ja bih rekao da to ovisi od osobe do osobe i da su oba parametra u određenom smislu bitna. U mom slučaju vezano uz sportaša kojeg treniram, veliki utjecaj na moje razumijevanje sporta i zadataka koji su pred mene postavljeni, igra činjenica da posjedujem određeno znanje o biomehanici i funkcioniranju ljudskog tijela općenito što sam uspio povezati s nekim specifičnostima para sporta“, naglašava Vlahović. To iskustvo posebice dolazi do izražaja kada govorimo o ortopedskim pomagalima koja su sportašima posebno bitna. Prije svega, sportaš s adekvatnim pomagalom pravilnije može izvesti trenažne zadatke i smanjuje se rizik od ozljede, a i u konačnici postiže bolje sportske rezultate.

Antonio Franko trenutačno je jedan od šest najboljih paratrijatlonaca svijeta

Paratriatlon u cijelom svijetu postaje sve popularniji sport i nema nikakvog razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj. Hrvoje Vlahović trenira profesionalne sportaše, ali zna vrlo dobro koliko može napraviti svaki pojedinac. A ovaj sport koji praktički jača sve organske sustave je baš idealan za svakoga. Ako vam mišljenje vrhunskog trenera nije dovoljno da se okušate u triatlonu, vjerujemo da će vas svojim postignućima motivirati Antonio Franko. Uskoro završava kvalifikacije za POI s odličnim šansama za plasman na igre. A onda svi zajedno možemo navijati da Antonio ostvari svoj san - medalja na POI!

Izdvojeno:

Zanimljivosti o para/triatlonu

Para/olimpijske igre - Triatlon je kao sport je relativno stara disciplina, a na Olimpijskim igrama prvi put se pojavljuje u Sidneyu 2000 godine. Što se tiče paratiratlona, kao paraolimpijski sport predstavljen je na Igrama u Riu 2016.

Svjetski rekordi - U ovom sportu ne postoje svjetski rekordi jer rezultati na utrkama ovise o mnogo faktora. Primjerice, ako pada kiša, vrlo vjerojatno će utrka biti malo sporija nego ako je suho. Pored toga, ako se pliva u moru i valovitije je nego inače teže će biti plivati. Ako na stazi postoji dio s usponima, ako je zona pretranzicije duža itd.

Antonio Franko osvaja brončanu medalju na EP u Valencii 2019. godine

Dobne granice – triatlon je sport za sve, pa postoji veliki broj osoba starije životne dobi koji participiraju u sportu. Nije rijetko da osobe iznad 80 godina života nastupaju na raznim amaterskim događanjima.