Kako se prvi hrvatski paratriatlonac priprema za utrku života na POI?

32. ljetne Olimpijske igre održavaju se ovih dana u Tokyu. No, olimpijska sezona neće završiti 8. kolovoza. Već 25. kolovoza započinju i Paraolimpijske igre koje će, također u Tokyu, trajati do 5. rujna. I bez obzira na neobične pandemijske igre, obaraju se rekordi, pa će nastupiti 4400 sportaša u 22 sporta i čak 540 različitih disciplina.

Na igrama će nastupiti više naših sportaša, a mi smo ovoga puta fokus stavili na jednoga – našeg prvog paratriatlonca (pa i triatlonca) koji će nastupiti na Olimpijskim igrama Antonia Franka. Antonio je prema rezultatima u posljednje dvije godine među prvih 6 paratrijatlonaca svijeta i prema svim predviđanjima stručnjaka ima ozbiljne izglede za osvajanje medalje. Njegova utrka je na rasporedu 28.8. u subotu u 6:30 po lokalnom vremenu. Tim se priprema punom parom, a ovih dana uzeli smo im malo vremena kako bismo vidjeli kako izgledaju pripreme za Antonijevu najvažniju utrku u životu.

Antonio Franko je već dvije godine među 6 najboljih paratrijatlonaca svijeta i kandidat je za medalju. U njegovom timu kažu da je fizički i mentalno sjajno pripremljen.

Slijedi finalno brušenje forme za dan D

Antonijev stručni tim odlučio je da se Antonio za utrku priprema u Hrvatskoj. Tijekom srpnja bio je 10ak dana u Zadru, a od tada kontinuirano trenira na području Rijeke s obzirom da je rodom iz Kraljevice. Treninzi su svakodnevni i intenzivni, od trčanja i bicikliranja do plivanja u bazenu i na otvorenom i povremenih treninga snage u teretani, kaže njegov trener Hrvoje Vlahović. „Idućih 20ak dana su period definitivnog brušenja forme kako bi Antonio došao što spremniji u Tokio. Nastavljamo s trenažnim procesom i preventivnom fizioterapijom kako bi smanjili sve moguće rizike od ozljeđivanja prije samih Igara i dolaska u Tokyo koji planiramo 22. kolovoza“, kaže Vlahović i naglašava da su uz njega u užem timu i pomoćni trener, fizioterapeut, sportski psiholog te nutricionist, dok u širem timu ima još više ljudi koji pomažu kada treba i kada mogu.

Što se više bliži utrka povećavat će se sve više intenzitet treninga i ubacivat će se neki specifični treninzi poput simulacije utrke, a ono što je možda najspecifičnije je to da Antonio sada trenira u vrijeme dana kada će se održavati i utrka u Tokiju (naravno po našem vremenu). Dakle, slijede intenzivniji treninzi, a onda nekoliko dana pred utrku kraći, ali većeg opterećenja. Vlahović je mišljenja da je Antonijeva sprema jako dobra i da će na utrci dati svoj maksimum te objektivno očekuje borbu između 2. i 6. mjesta. Antonio kaže da je konkurencija poznata. Znamo se svi s prijašnjih natjecanja, razlike su male i doslovno svatko može svakoga pobijediti. Kao i svakom sportašu Olimpijske igre su i meni najviši cilj i ostvarenje u sportskom smislu i sada imam veliki motiv za treningom i utrkom s obzirom da sam izborio olimpijske igre što je bio glavni cilj od kada sam krenuo sa triatlonom rije sedam godina. Na POI očekujem svoj najbolji nastup i borbu za medalju“, kaže Antonio Franko.

Kako bi bio u odličnoj formi Antonio dnevno jede i po 6.000 kalorija. Tim koristi i modernu tehnologiju, odnosno Super Sapiens koji mjeri količinu glukoze u krvi, na temelju čega mogu optimizirati kada i što jesti tijekom dana.

Znanstvena dostignuća u službi priprema

No nije sve išlo baš tako lako. Hrvoje Vlahović kaže da bi o kvalifikacijskom periodu koji je trajao od lipnja 2019. do lipnja 2021.mogao napisati roman. „Na cijelom putu bilo je puno uspona i padova, dobrih i manje dobrih rezultata, međutim, bitno je naglasiti da niti jednom tijekom dvije godine Antonio nije „ispao“ s liste za Tokio. Na prvoj kvalifikacijskoj utrci u kanadskom Montrealu u lipnju 2019. Antonio je zauzeo 4. mjesto na kvalifikacijskoj listi i poziciju unutar prvih 9 je održao do kraja. U konačnici smo ovisili o američkom prvenstvu koje se održavalo zadnji dan kvalifikacijskog ciklusa, no na sreću, sve je dobro završilo i Antonio se kvalificirao na igre“, kaže Vlahović.

To je posebno vrijedno jer danas nema nekih prevelikih razlika u načinu treniranja vrhunskih sportaša. Naravno, svaki trener i sportaš imaju neke svoje ideje i vizije koje se možda razlikuju od nekog drugog, pa onda to implementiraju u trenažni proces. Antonieva ekipa nastoji biti u toku sa sadašnjim trendovima i u trenažni proces uključuje sve resurse koji su im dostupni, od najnovije opreme i suplemenata do najnovijih znanstvenih činjenica vezanih uz treninge i natjecanja. To dolazi do izražaja i kod prehrane. Naime, Antonio puno trenira, pa puno i jede, čak 5.500 – 6.000 kalorija dnevno. Naravno, hrana je pažljivo odabrana i to u određeno doba dana, a kako bi se time upravljalo, tim koristi Super Sapiens. Radi se o novoj tehnologiji koja mjeri količinu glukoze u organizmu te se na temelju analiza može ustanoviti kada, koliko i što jesti tijekom dana.

Tehničari iz Ottobocka su kreirali nastavak na protezi koji bi Antoniu trebao donijeti uštedu u vremenu na utrci. Na POI će biti puno tehničara iz Ottobocka, pa tim može računati na kontinuiranu podršku vezano uz pomagala.

Spojnica na protezi koji štedi dragocjene sekunde

Znanost pomaže i putem kvalitetnih ortoproteza. Tako Antonio već gotovo tri godine koristi sportsko stopalo Sprinter. Tim je pripremio i jedno iznenađenje za igre. Naime, u suradnji s ortopedskim tehničarem iz Ottobocka Davorom Čižmešijom, napravili su malu preinaku na pedali od bicikla koja može donijeti presudne uštede u sekundama. „Radi se o nastavku na pedali u koji se zakači proteza kao standardna biciklistička sprinterica. To je bitno jer je dosad Antonio skidao jednu protezu nakon bicikliranja i stavljao drugu za trčanje, na što je otišlo vrijeme. Do sada smo uspjeli uvježbati vožnju s tim nastavkom tako da će Antonio i utrku na Igrama odraditi na taj način. Ovo nam se da sada pokazalo kao bolje i brže rješenje na treninzima. Nemamo točnu informaciju koliko će se vrijeme ubrzati, ali očekujemo uštedu u vremenu i nadamo se da će biti dobra taktika“, kaže Hrvoje Vlahović i dodaje da će teren za utrku u Tokyu biti poprilično ravan što odgovara Antoniu jer trenira na sličnom terenu.

A u svakom trenutku Antonio će imati pomoć tehničara iz Ottobocka kojima će se pridružiti i Luka Đurasek iz Hrvatske. Vlahović naglašava kako je to iznimno bitno. Nadaju se da neće trebati, ali ako se dogodi neki kvar tehničari su tamo.

Dakle, treninzi su u tijeku, tehnička podrška na razini, a još uz to, tim se brine i za mentalnu pripremu Antonia za utrku kako bi bolje podnio sve psihofizičke zahtjeve koji se pred njega postavljaju. Sve funkcionira u najboljem redu i vjerujemo da će tim do kraja odraditi dobar posao, a Antonio će četiri godine priprema za POI, okruniti sjajnim rezultatom.