M. Uležić nakon godine dana korištenja Challengera

„Sjajan povrat energije, a i noga se ne umara“

Marka Uležića, ambasadora Ottobocka, imali ste priliku upoznati u velikom intervjuu na našim web stranicama, ali i kroz niz fascinantnih vježbi koje nam je više puta slao i objavljivane su na našim stranicama na društvenim mrežama. Marko je bivši profesionalni sportaš, a stare navike se ne zaboravljaju i danas se redovito bavi s raznim sportovima – timskim i individualnim.

S obzirom da mu je s 15 godina amputirana lijeva potkoljenica, za takve aktivnosti potrebno je imati pouzdano i visoko kvalitetno pomagalo. Marko ih ima nekoliko, a vrlo često za sportove u kojima je bitna dinamika koristi protetičko stopalo Challenger. Radi se o stopalu koje je namijenjeno aktivnim korisnicima, i pruža veću kontrolu i poboljšanu stabilnost, a Marko se sam, nakon godine dana korištenja, ponudio podijeliti s nama svoje mišljenje i iskustva s ovim stopalom.

Jesi li zadovoljan s mogućnostima koje ti pruža Challenger?

Mogu reci da sam oduševljen samim stopalom te mogućnostima koje ono pruža te me veseli svaki put kada ga nosim.

Stopalo koristim u visoko aktivnim sportovima i za duže hodanje po neravninama. Stopalo je izrazito fleksibilno i zbog povrata energije lakše je hodati

Vrlo vjerojatno si isprobao protetičko pomagalo u raznim sportskim aktivnostima. Možeš li s nama podijeliti svoja iskustva. Za što je Challenger idealan, a za što ga ne bi trebalo koristiti?

Mene je osobno oduševio povrat energije koje pruža stopalo prilikom kontakta s podlogom te lakoća hoda. Ja ga osobno koristim u visoko aktivnim sportovima kao sto su rukomet, košarka i badminton koji zahtijevaju stalnu tjelesnu aktivnost i učestalu promjenu kretanja. Koristim ga i za duže hodanje po neravninama prilikom čega sam primijetio da mi se noga uopće ne umara. Pretpostavljam da je razlog fleksibilnost stopala.

Ne koristim ga jedino u teretani prilikom mrtvog dizanja ili veslanja u pretklonu, baš zbog te njegove energije. Naime, prilikom izvođenja tih vježbi primijetio sam da stopalo previše ˝radi˝ i posljedično osjećam propadanje pogotovo kod izbačaja. Stoga je za takve aktivnosti bolje koristiti tvrđe stopalo.

Tko su po tebi osobe za koje je ovo pomagalo idealno?

Svaka osoba ima svoje individualne potrebe. Nekome će ovo stopalo biti idealno, nekome drugom neće. Svakako bih preporučio da se prije odluke nekoliko dana isproba stopalo.

Prema mojem mišljenju, Challenger je idealan za visoko aktivne sportaše koji žele postići nešto više. S druge strane mogu ga koristiti i rekreativci. Svakako je potrebna fizička priprema prije nego što se odlučite za Challenger, odnosno da ste zaista vrlo aktivni. U protivnom nećete moći iskoristiti mogućnosti koje ono pruža.

Challenger je idealan za aktivne sportaše, ali rekreativce. I jedni i drugi moraju biti u dobroj fizičkoj spremi da ga mogu koristiti. Prije odluke da li uzeti stopalo, treba ga isprobati nekoliko dana.

Jesi li igrao neki timski sport s igračima koji su također imali ovakvo protetičko pomagalo?

Nažalost nisam, ali se nadam da će mi se ubrzo ukazati prilika. Vjerujem da bi bilo zabavno dijeliti teren sa sebi sličnima te podijeliti iskustva o korištenju protetičkih pomagala.

No, igrao sam rukomet s tjelesno zdravim osobama. Nisam primijetio da sam bas toliko fizički odudarao na terenu od njih, no mogao sam uspješno sudjelovati.