Tübingen fleksijska i abdukcijska ortoza za kuk


Pravilno sazrijevanje kukova vašeg novorođenčeta


Prednosti vidljive na prvi pogled

Sloboda pokreta za vaše dijete

Naravno, želite da vaše dijete bude u mogućnosti normalno se kretati i pomicati noge. Vaše dijete bi se trebalo upoznati sa svojim tijelom i otkriti svijet svojom radoznalošću. Fleksijska i abdukcijska ortoza za kuk Tübingen ne ograničava slobodu pokreta vašeg djeteta. Opći motorički razvoj djeteta, na primjer kada uče okretati svoje tijelo, ne kasni u usporedbi s ostalom djecom.

Prirodno držanje tijela

Priroda je najbolji vodič kad je u pitanju liječenje displazije kuka. Sjedeće-čučeći položaj sa savijenim nogama, kako je vaše dijete pozicionirano pomoću fleksijske i abdukcijske ortoze Tübingen, prirodni je položaj tijela koji vaše dijete zauzima i u maternici. Dakle, u ovom se položaju kuk vašeg djeteta razvija u jednako pogodnim uvjetima kao i u maternici.

Jednostavno rukovanje

Opskrbu fleksijskom i abdukcijskom ortozom za kuk Tübingen vrši vaš liječnik koji će vam također objasniti kako točno rukovati ortozom. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju postat ćete vješti u postavljanju i skidanju udlage budući da ćete trebati koristiti samo trake s čičkom i bijele trake.

Brzo privikavanje

Mnogi su roditelji zabrinuti da se njihovo dijete neće osjećati udobno u ortozi. Međutim, sami ćete vidjeti koliko brzo će se vaše dijete prilagoditi ortozi. Nakon što prođe kratko razdoblje privikavanja, vaše dijete neće čak ni primjećivati ortozu. Mekani jastučići i vunenasti materijal traka s čičkom također čine ortozu udobnom. Ukoliko se vaše dijete duže vremensko razdoblje opire ortozi, svakako bi ga trebao pregledati liječnik.

Sigurno liječenje

Tübingen fleksijska i abdukcijska ortoza za kuk Tübingen koristi se već 25 godina. U Njemačkoj liječnici uvjerljivo najviše koriste ovu ortozu, uz jako visoku i dokazanu razinu učinkovitosti te je pomoću nje do danas uspješno liječeno više od 250.000 novorođenčadi.

Za svakodnevnu uporabu

Za vrijeme spavanja, vožnje autom u sjedalici Maxi Cosi ili dječjoj sjedalici, ležanja u sjedalici za novorođenčad ili prilikom boravka u bazenu: vaše dijete može nositi ortozu bez ikakvih problema za vrijeme svih navedenih aktivnosti. Ortoza je dizajnirana tako da ju uopće ne morati skidati.

Klinička slika i liječenje

Dijagnoza displazije kukova

Kongenitalna displazija kuka odnosi se na zakašnjeli razvoj zglobne čašice kuka. Razvoj kostiju zglobne čašice kuka nije potpun ili je čašica previše plitka, što znači da pružena potpora zglobnoj glavi bedrene kosti nije dovoljna. Ako se kuk ne razvije u potpunosti, postoji mogućnost nastanka trajne štete.

Displaziju kuka može uzrokovati nedovoljno velik prostor unutar maternice, manjak amnijske tekućine (plodove vode) ili položaj zatkom.

Nakon što se dijagnosticira displazija kuka, primjenjuje se sljedeće načelo: Što se ranije započne s terapijom, to bolje! To je stoga što se na optimalni anatomski razvoj zgloba kuka najbolje utječe za prvih nekoliko tjedana života. Zbog toga su u Njemačkoj redoviti pregledi zglobova kuka obavezni prilikom svih rutinskih savjetovanja od U1 (odmah nakon rođenja) sve do U10 (dijete starosti od 7-8 godina). Razvoj kuka može se jasno odrediti i procijeniti pomoću ultrazvuka.

Kongenitalna displazija kuka pojavljuje se diljem svijeta. Smatra se kako je pogođeno između 4 i 5 posto novorođenčadi u Njemačkoj. To znači da se godišnje rodi oko 25.000 - 30.000 novorođenčadi s displazijom kuka. Ova bolest pogađa djevojčice 5-7 puta više nego dječake.

Liječenje

Ultrazvučni pregled kukova (koji se naziva i sonografija) koristi se za utvrđivanje stanja razvoja ili sazrijevanja kuka. Liječnici u Njemačkoj za liječenje displazije kuka koriste fleksijsku i abdukcijsku ortozu za kuk Tübingen više nego bilo koju drugu. Ortoza se već preko 25 godina dokazuje u praksi i terapiji.

S fleksijskom i abdukcijskom ortozom za kuk Tübingen, kukovi vašeg djeteta postavljeni su u položaj fleksije pod kutom većim od 90° dok su noge raširene (abducirane) pod kutom između 30° i 45°. Trajanje i tijek liječenja određuje vaš liječnik. Ovisno o starosti djeteta i razini sazrijevanja, ortoza se može nositi između 12 i 16 tjedana. Redovni ultrazvučni pregledi (svaka 3 do 4 tjedna) koriste se kako bi se nadzirao i osigurao pravilan razvoj kuka. Ovo omogućuje liječniku da odredi treba li ponovno podešavati ortozu i u kojem trenutku je to potrebno napraviti. Kada kuk vašeg djeteta dosegne normalne vrijednosti, umanjuje se dnevna uporaba - uobičajeno nakon 6 do 8 tjedana. U toj fazi, vaše dijete mora nositi ortozu samo tijekom noći u razdoblju od 12 sati.

Prilikom posljednjeg pregleda obavlja se rendgensko snimanje te bi se kod svakog slučaja trebao provesti i komparativni pregled godinu dana kasnije.

Indikacije

Displazija kuka kod djece do 12 mjeseci starosti bez nestabilnosti – kukovi tipa IIa, IIb i IIc, stabilni prema klasifikaciji po Grafu.