Teniski/ golferski lakat

Teniski/ golferski lakat ili lateralni/ medijalni epikondilitis spadaju u sindrome prenaprezanja. Kao što i ime kaže uzrok je prenaprezanje, u ovom slučaju na mjestu gdje se tetive mišića koje dižu/ spuštaju dlan i prste hvataju za kost. Najčešći uzrok su ponavljajući pokreti npr. maljanje, kopanje, pranje prozora, rad s mišem ili tastaturom računala i sl. Često uz ponavljajući pokret postoje i dodatni faktori kao što je loša postura i tehnike izvođenja pokreta.


Simptomi

Glavni simptom je bol s vanjske / unutarnje strane lakta. Bol se pogoršava pri aktivaciji mišića, često već pri podizanju šalice kave ili zaključavanju kuće. Na mjestu najjače boli može se pojaviti oteklina, te može biti toplije.

Dijagnoza

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju anamnestičkih podataka i pregleda, odnosno funkcionalnih testova koje će liječnik izvesti tijekom pregleda. U slučaju potrebe liječnik vas može uputiti i na dijagnostički ultrazvuk.

Liječenje

Obzirom da je riječ o sindromu prenaprezanja potrebno je prije svega smanjiti uzročne pokrete, odnosno rasteretiti ruku. Većina slučajeva uspješno se rješava pravilno indiciranom fizikalnom terapijom. Ortoze također mogu pomoći u rasterećenju bolnog mjesta. Operativni zahvat rijetko je potreban.Prikazani proizvodi primjeri su moguće opskrbe. Odluku o tome koji proizvod je najbolje rješenje za vas svakako treba donijeti u suradnji s liječnikom i/ili ortotičarom. Tu smo za vas!

Ortoze