Ortoza za podešavanje položaja patele Patella Pro

Pomaže otklanjanju boli u prednjem dijelu koljenaPrednosti

Praktično u svakodnevnom životu

Praktični sustavi zatvaranja i podešavanja olakšavaju svakodnevno korištenje ortoze. Prozračan materijal je udoban za nošenje i čvrsto prijanja tako da ne dolazi do pomicanja i klizanja.

Smanjenje bolnosti

Šetnja, uspinjanje stepenicama, sjedanje, ponovno ustajanje - pokreti u kojima Patella Pro može smanjiti bol.

Aktivno

Rekreativno bavljenje sportom kao planinarenje i bicikliranje - zahvaljujući dinamičkom poravnanju patele, ona je u ispravnom položaju kod svakog pokreta fleksije ili ekstenzije, čak i prilikom bavljenja sportom.

Diskretno ispod odjeće

Ukoliko ortozu nosite cijeli dan naravno da želite da bude što manje uočljiva. Patella Pro je vrlo lagana i tanka te se može diskretno nositi ispod odjeće.

Opskrba po mjeri

Važno je da vam ortoza dobro pristaje jer se onda sprječava stvaranje neugodnih i bolnih točaka pritiska. Ortoza za koljeno Patella Pro ima trake s čičkom i nazubljene trake koje vaš liječnik ili tehničar koristi kako bi podesio ortozu u skladu s vašim individualnim potrebama.

Nagrađivani dizajn

Ortoza za koljeno Patella Pro već je osvojila tri nagrade, od kojih je najnovija zlatna nagrada German Design Award. „Zahvaljujući kvaliteti i kreativnosti, ortoza za koljeno Patella Pro može se smatrati proizvodom koji se može vezati uz životni stil. Njezin estetski izgled i funkcionalnost su optimalni“, izjavilo je povjerenstvo u vezi svoje odluke.

Klinička slika i funkcionalnost

Bol u prednjem dijelu koljena

Patelofemoralni bolni sindrom (bol iza patele) čest je uzrok boli u prednjem dijelu koljena i jedan od najčešćih razloga za posjet ortopedu. Često se okidačem smatra prekomjerno naprezanje patelofemoralnog zgloba. U slučaju patelofemoralnog bolnog sindroma, patela se često pomakne s mjesta. Kad se patela previše pomakne prema van, osoba osjeća bol. Ako bol traje duže razdoblje, brzo se razvije okrutan krug koji uključuje bol, kompenzirajuće držanje tijela i izbjegavanje pokreta. Patela se može u ozbiljnoj mjeri pomaknuti s mjesta, osobito u trenutcima kad dolazi do blage fleksije i ekstenzije koljena (od 10° do 30°) budući da je klizni put relativno slab u ovom rasponu. Za vrijeme izraženijih fleksija ili ekstenzija, patela je sigurno usmjerena oblikom bedra.

Dinamičko podešavanje položaja uz ortozu za koljeno Patella Pro

Uz podešavanje položaja pomoću ortoze za koljeno Patella Pro, patela se centrira kako bi imala precizan klizni put. U ovom slučaju dinamičko znači sljedeće: na početku fleksije ili ekstenzije, dok patela još nije dovoljno usmjerena, ortoza specifično prati klizni put patele. Kako pokret fleksije koljenog zgloba postaje sve veći, patela klizi na klizni put bedrene kosti, a ortoza za koljeno Patella Pro ne primjenjuje nikakvu dodatnu silu. Ortoza za koljeno Patella Pro pruža pateli samo onoliko potpore koliko joj je u određenom trenutku potrebno. Nema pretjeranog ispravljanja. Putem svoje jedinstvene funkcionalnosti, ortoza za koljeno Patella Pro postavlja nove standarde vezane uz liječenje patelofemoralnog bolnog sindroma. Ona je rezultat višegodišnjeg istraživanja i razvoja društva Ottobock u suradnji s medicinskim stručnjacima iz raznih područja.

Dokazana učinkovitost

Znanstvenici iz raznih područja istražili su učinak ortoze za koljeno Patella Pro putem praktičnih ispitivanja i biomehaničkih laboratorijskih ispitivanja te su potvrdili pozitivan utjecaj na ciljani i kontrolirani klizni put patele.

Patella Move program vježbi

Kako bi opskrba ortozom Patella Pro i sam tijek rehabilitacije bili što efikasniji Ottobock je razvio Matella Move, program vježbi. Vježbe pomažu jačanju mišića i vraćanju ispravne koordinacije mišića.

Vježbe možete jednostavno raditi i od kuće. Međutim, važno je da prvo razgovarate s liječnikom ili terapeutom kako bi odredili jesu li vježbe prikladne za vas te izvode li se na pravilan način.

Vježbe programa Patella Move podijeljene su u dva dijela:

Smanjenje bola
Započinje se vježbama za smanjenje bolnosti koje istovremeno služe boljoj mobilnosti koljena. Trening također pomaže smanjenju upala koljena tako da se smanjuju otekline.

Aktivacija
Uz ovaj program treninga vježbate mišiće bedra što je važan preduvjet za smanjenje bolnosti prilikom izvođenjan kretnji.

Ravnoteža i koordinacija
Treniranje ispravne koordinacije mišića i ravnoteže dugoročno doprinosi uspješnosti rehabilitacije.

Jačanje
Ovdje je cilj razvijanje mišića i trening koordinacije. Uzroci bolnosti prednjeg dijela koljena uključuju oslabljenu muskulaturu i lošu koordinaciju mišića. Ovim vježbama radi se na uzrocima poteškoća.

Indikacije

  • Patelofemoralni bolni sindrom
  • Chondropathy patellae
  • Chondromalacia patellae
  • Retropatellar osteoarthritis
  • Patellofemoral malalignment
  • Nakon dislokacije/subluksacije patele
  • Nakon operacije tetive patele
  • Nakon operacije bolnosti prednjeg dijela koljena