Klinička slika i simptomi

Ozljede ligamenata, zglobova, kostiju, djelomična ili potpuna paraliza nogu: osnovne kliničke slike su raznolike.

Dobiti detaljne informacije o raznim kliničkim slikama i simptomima, mogućnostima terapije i dijagnostičkim metodama izrazito je važno.

Jednako bitno je biti opskrbljen najkvalitetnijim pomagalima kao što su, primjerice, specifične ortoze i steznici koji mogu ublažiti vaše tegobe.

Integrirani pristup omogućen je u sjedištu Ottobock Adria u Svetoj Nedelji u suradnji s Poliklinikom Sveta Nedelja. Kombinira najmoderniju tehnologiju koja dolazi iz Ottobocka, iskusne i educirane ortopedske tehničare te vrhunsku uslugu i brigu za pacijente specijalista ortopeda, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i fizioterapeuta.


Moždani udar

Moždani udar nastaje zbog poremećaja cirkulacije u mozgu. U većini slučajeva je ishemijski (to znači da je arterija začepljena ugruškom i krv ne može doći do dijelova mozga iza začepljenja), rjeđe hemoragijski (uzrokovan puknućem krvne žile i izlijevanjem krvi u okolno tkivo). Posljedica bez obzira na vrstu je nedovoljna opskrba mozga kisikom i hranjivim tvarima.

više

Padajuće stopalo

Padajuće stopalo opisuje nemogućnost dizanja prednjeg dijela stopala uzrokovano slabošću mišića koji su za to zaduženi. Kao poljedicu vidimo hod u kojem se prsti vuku po podu ili kako bi se to spriječilo osoba diže kuk na toj strani, odnosno “kruži” s tom nogom. Takav hod osim što povećava rizik zapinjanja prstiju i pada, ubrzava degenerativne procese na kralježnici i kukovima obzirom na neprirodan hod. Češće je jednostrano.

više

Post-polio sindrom

Poliomijelitis je zarazna virusna bolest koja utječe na čovjekov živčani sustav. Obzirom da se danas provodi cijepljenje protiv ove bolesti, vrlo je rijetka. Post-polio sindrom javlja se godinama nakon preboljele bolesti. Nije zarazan i mogu ga razviti samo osobe koje su u prošlosti preboljele poliomijelitis. Točan uzrok je nepoznat.

više

Osteoartritis

Osteoartritis koljena najčešća je bolest zglobova. Često se dešava čak i kod mlađih osoba, budući da do razavoja bolesti može, osim trošenjem i lošeg položaja zgloba, doći i uslijed preopterećenja ili nesreće. Za mnoge je redovito trošenje lijekova jedini način kako izaći na kraj s svakodnevnim osjećajem bola. Međutim, postoje i drugi postupci koji mogu dovesti do značajnog smanjenja bolnosti.

više

Multipla skleroza

Multipla skleroza bolest je središnjeg živčanog sustava. Njega čine mozak i kralježnička moždina. Središnji živčani sustav prima informacije iz okolice i unutrašnjosti tijela te na osnovi njih koordinira rad svih dijelova našeg organizma.

više

Teniski/ golferski lakat

Teniski/ golferski lakat ili lateralni/ medijalni epikondilitis spadaju u sindrome prenaprezanja. Kao što i ime kaže uzrok je prenaprezanje, u ovom slučaju na mjestu gdje se tetive mišića koje dižu/ spuštaju dlan i prste hvataju za kost. Najčešći uzrok su ponavljajući pokreti npr. maljanje, kopanje, pranje prozora, rad s mišem ili tastaturom računala i sl.

više

Ozljede gležnja

Ozljede gležnja često se javljaju tijekom sportskih aktivnosti. Čine oko 15 do 20% sportskih ozljeda. Sportovi s čestim, brzim promjenama smjera, skokovima i kontaktom s protivničkim igračima posebno su rizični za ligamenate gležnja. Sportovi s velikom učestalošću akutnih ozljeda gležnja uključuju nogomet, košarku i odbojku.

više