Post-polio sindrom

Poliomijelitis je zarazna virusna bolest koja utječe na čovjekov živčani sustav. Obzirom da se danas provodi cijepljenje protiv ove bolesti, vrlo je rijetka.

Post-polio sindrom javlja se godinama nakon preboljele bolesti. Nije zarazan i mogu ga razviti samo osobe koje su u prošlosti preboljele poliomijelitis. Točan uzrok je nepoznat.

Posljedice

Najčešće se javlja kao sve naglašenije slabljenje mišića koji su prethodno bili pogođeni polio infekcijom uz nedostatak snage i izdržljivosti. Prisutan je naglašeni umor i bolovi u mišićima i zglobovima.

Kao posljedica se može javiti nestabilnost zglobova i njihova deformacija. Promijenit će se i način hoda uz povećani rizik pada. Mogu se javiti i problemi s gutanjem i disanjem, te loše podnošenje hladnoće. Jačina simptoma se razlikuje od onih blažih pa sve do naglašenih koji mogu znatno otežati svakodnevno funkcioniranje.

Rehabilitacija

Osnovi cilj rehabilitacije je naučiti osobe kako živjeti s PPS-om i imati što bolju kvalitetu života. Potrebna je individualna fizikalna terapija i program vježbi, često i neka od pomagala za kretanje kao što su štake, hodalice, invalidska kolica i / ili ortoze.


Ortotička opskrba

Prikazana pomagala su primjeri opskrba. Je li proizvod prikladan za vas i možete li u potpunosti iskoristiti funkcionalnost proizvoda, ovisi o mnogo različitih čimbenika. Odluku o za vas najboljem pomagalu svakako treba donijeti u suradnji s liječnikom i ortopedskim tehničarom. Tu smo za vas!


Pomagala