Vaš sljedeći korak – kako i zašto započeti plivati, rekreativno ili profesionalno

Plivanje je sport koji mnogi doživljavaju kao omiljenu rekreaciju, idealan je za rehabilitaciju, a oni najuporniji u njemu su se pronašli i profesionalno. Plivanje je dobro za svaku osobu zbog niza razloga; od poboljšavanja koordinacije, disanja, izdržljivosti, do unapređenja općeg zdravlja. To posebno dolazi do izražaja kod osoba s invaliditetom. Voda je medij koji im pruža novu razinu mogućnosti kretanja, dodatnu slobodu, a i pozitivno doprinosi motoričkim sposobnostima i razgibavanju mišića.

Dobro se početi baviti plivanjem u što ranijoj dobi, ali nikad nije kasno, pa početi i u poznijoj dobi, želite li se plivanjem baviti rekreativno. Kako biste bili sigurni da ćete ustrajati, idealno je uključiti se u plivački klub u kojem ćete imati pomoć stručnih osoba. Jedan od takvih klubova koji je vrlo aktivan na području Zagreba te okuplja i rekreativce i profesionalce je plivački klub Natator.

Ana Sršen, direktorica kluba Natator i bivša paraolimpijka - „U klubu provodimo integrirani program, što znači da su polaznici plivanja djeca s teškoćama u razvoju kao i djeca koja nemaju zdravstvenih teškoća. Radimo i s natjecateljskim grupama više puta tjedno, ali i imamo program i za rekreativce. Za svakoga ponešto“.

Natator - klub za rekreativce i profesionalce

Klub je osnovan 2007. godine sa ciljem da se osobama s invaliditetom omogući uključivanje u ovaj sport. Tijekom godina razvijeni su programi vrhunskog paraplivanja, terapijskog plivanja prema konceptu Halliwick te programi plivanja za bebe i mališane od 4 mjeseca do 8 godina. Naša proslavljena paraolimpijka u plivanju Ana Sršen osnivačica je i direktorica kluba, a ističe kako su članovi kluba do sada osvajali medalje na paraplivačkim natjecanjima, državni su prvaci i rekorderi te ekipni prvaci i viceprvaci Hrvatske. „No, u klubu se djeca mogu baviti i plivanjem kroz rekreativne grupe kako bi zadovoljila svoju prirodnu potrebu za kretanjem i održavanjem zdravlja. Naravno, radimo i u natjecateljskim grupama gdje se trenira više puta tjedno i priprema za natjecanja.Ono što je posebno bitno za sve koji nam se žele pridružiti je provođenje integriranog programa, što znači da su polaznici plivanja djeca s teškoćama u razvoju kao i djeca koja nemaju zdravstvenih teškoća. Na taj način utječemo na socijalizaciju i integraciju te osvještavamo djecu o različitostima kao bogatstvu“, naglašava Ana Sršen.

Posebno su istaknuti programi ranog plivanja za djecu od 4 mjeseca do 4,5 godine te poduke plivanja za one do 8 godina, kao i škole plivanja gdje djeca uče sve plivačke tehnike. „Odluka o tome kada će dijete krenuti na plivanje je individualna odluka svakog roditelja, bez obzira radi li se o djetetu s poteškoćama u razvoju ili bez. Ranim uključivanjem djece u vodeni medij još dok su bebe, omogućuje se cjelokupan biopsihosocijalni razvoj“, kaže Ana i ističe kako znanje plivanja omogućuje djeci kasnije uključivanje u bilo koji vodeni sport te stvara predispozicije za pravilan razvoj djeteta.

Marija Badrov – upornošću do vrhunskih rezultata

Plivanje je zabava i rekreacija, a upornim radom može postati i puno više. Odličan primjer je Marija Badrov, dvanaestogodišnja plivačica iz Dugog Sela koja od svoje prve godine pliva u klubu. Od rođenja joj je jedna natkoljenična kost kraća u odnosu na drugu, no to je nije spriječilo u izvanserijskim rezultatima. Osvajačica je brojnih medalja na državnim prvenstvima za osobe s invaliditetom kako u svojoj klasi tako i u apsolutnoj kategoriji u konkurenciji sa svim drugim invaliditetima i uzrastima. Nastupala je za juniorsku i seniorsku paraplivačku reprezentaciju na međunarodnim natjecanjima. Iza svega toga stoji puno treninga, 5-6 puta tjedno. “Volim trenirati jer znam zašto treniram i vidim rezultate. Dok plivam sretna sam i osjećam se ispunjeno i zadovoljno!“, kaže Marija i dodaje da su joj najveća podrška roditelji, cijela obitelj, treneri i svi prijatelji, kumovi, učitelji koji ju bodre na natjecanjima!

Marija Badrov iz PK Natator ima samo 12 godina. Ima kraću natkoljeničku kost jedne noge, a od malih nogu natječe se i osvaja medalje na raznim natjecanjima. Iza sebe već ima dva plivačka maratona, a sanja o tome da nastupi na Paraolimpijskim igrama.

Slijedi maraton od 10 km, a san je medalja na paraolimpijadi

Marija je već u dobi od 10 godina otplivala svoj prvi plivački maraton od mjesta Preko na Ugljanu od Zadra, dužine 4,5 kilometra, što je ponovila još jednom. „Maraton mi je bio novo i zanimljivo iskustvo. Sad mi je želja otplivati omiški maraton dužine 10 kilometara. To mi je novi izazov. To sam planirala ove godine, ali mi je situacija s koronom poremetila planove. No, moj najveći san je osvojiti medalju na paraolimpijadi“, radosno govori Marija. Treneri u tome imaju veliku ulogu, prezentiraju nove tehnike, donose nove ideje kako bi rezultati bili što bolji. „Marija ima jako dobre i impresivne rezultate. Izuzetno je predana mlada osoba, vrijedna i marljiva sportašica, ustrajna i posvećena postizanju svojih ciljeva. Redovita je i fokusirana na treninzima i vjerujemo da joj predstoji velika plivačka karijera i brojni rezultati na velikim natjecanjima“, kaže Ana Sršen.

Rezultati koje Marija ostvaruje zapaženi su i njezinoj rodnoj sredini, pa je tako 2018. godine dobila priznanje za za iznimne sportske rezultate i promicanje jednakosti grada Dugo Selo. Skromno na to kaže “Nagrada me nije promijenila već potakla da treniram još više i da se još više trudim“.

Što čekate? Za start trebate malo opreme i dobru volju

Marija je samo jedan od brojnih primjera uspješnog izgrađivanja osoba i sportaša u Natatoru. Kako bi to bilo moguće iza svakog člana kluba stoji multidisciplinarni tim s višegodišnjim iskustvom u plivanju i u radu s djecom. Obrazovani su na Kineziološkom fakultetu, Zdravstvenom veleučilištu i Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu te imaju specijalistički po Halliwickovom konceptu. Objedinjavajući različite struke u jedinstveno gledište najviše mogu pridonijeti samoaktualizaciji plivača.

Rekreativne grupe treninge imaju do 3 puta tjedno, škole plivanja do 4 puta tjedno ovisno o dobi, dok natjecatelji treniraju svaki dan. Plivači treniraju na bazenu Utrina te bazenu Svetice, a programi za neplivače održavaju se na bazenima SRC Mladost, ZPM (Daničićeva), Mali dom i BK Jelkovec. „Treninzi za najmlađe koncipirani su kao igra kroz koju djeca otkrivaju čarobni vodeni svijet zajedno s roditeljima. Oni stariji se malo manje igraju, ali se i dalje dobro zabavljaju, rekreiraju i uče“, ističe Ana Sršen te zaključuje kako je najvažnija stvar za donošenje odluke o početku plivanja dobra volja. Tu je i ponešto opreme (kupaće gaćice ili kostim, plivačka kapa, plivačke naočale) što je lako rješivo. I zato upišite na svoju listu aktivnosti plivanje i isprobajte sve benefite i zadovoljstvo koje će pružiti vama ili vašem djetetu.

Kontakti PK Natator:

WEB

www.natator.hr (kontakt - https://natator.hr/kontakt/) i www.plivanje-malisana.com

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE