Put u novi život - novo Challenger stopalo za dugogodišnjeg maratonca

Mirsad Taletovic

45-godišnji Puljanin Mirsad Taletović, dugogodišnji atletičar i maratonac kojemu je u srpnju prošle godine amputirano lijevo stopalo, dobio je novo Challenger stopalo. Brojni građani i članovi kluba su pokazali veliko srce i donirali novce za kupnju protetičkog stopala, a Ottobock Adria se također priključio akciji te je naposljetku osigurao Challenger stopalo te besplatnu izradu ležišta.

Mirsad je novo protetičko stopalo koje je rađeno po mjeri, započeo koristiti prije dva tjedna. Njegova ergonomija pogoduje različitim aktivnostima, od hodanja do rekreativnih sportova, a Mirsad se već toliko naviknuo na stopalo da ga koristi i za ostale svakodnevne aktivnosti.

„Sve je jednostavnije s protetičkim stopalom Challengerom

„Što ga više koristim vidim koliko više mogu napraviti. Velika je razlika između ovog stopala i onog koje sam imao prije, prvenstveno kada se radi o sportskim aktivnostima, ali i općenito za kretanje. Nemam žuljeva, crvenila i ne osjećam nikakve bolove nakon korištenja. Sve je nekako jednostavnije“, rekao je Mirsad.

Svaki dan se osjeća sve bolje i već je odradio prve treninge. Neki dan je trčao i prvih 5 kilometara nakon dugo vremena. Doduše, bila je to kombinacija hodanja i trčanja, ali s obzirom da fizikalna još traje više je nego zadovoljan.

„Kada ću završiti s fizikalnim vježbama, nastojat ću samostalno nastaviti s rehabilitacijom. Plan mi je da što prije mogu funkcionirati slično kao prije. Neću se vraćati profesionalnom sportu, ali želim se kontinuirano rekreativno baviti sportom. Cilj mi je nekoliko puta tjedno trčati i plivati i sudjelovati povremeno na trkačkim natjecanjima zbog vlastitom užitka. A ako se sve poklopi volio bih ponovo istrčati maraton“, kaže Mirsad i zahvaljuje se Lions clubu, gđi. Vesni Kolar, Ottobock Adria te svima poznatima i nepoznatima koji su mu omogućili da dobije stopalo koje predstavlja novu šansu za kvalitetniji život.

Mirsad Taletovic Ottobock

Kontinuirana podrška ortopedskih tehničara

Inače, Challenger stopalo omogućava stabilnost i sukladno tome veću mobilnost. Omogućuje amortizaciju prilikom hoda, pa je smanjeno djelovanje na koljeno i kuk te se hod maksimalno prilagođava prirodnom.

„Pomogli smo pravom i vrlo skromnom čovjeku. No, ovo je početak. Imamo još posla oko proteze jer stopalo je samo dio toga. Uložak tog bataljka je veoma bitan jer Mirsad je dijabetičar i moramo kontrolirati da ne bi došlo do nekakve rane. Bit će stalno u kontaktu s nama. Uporan je i mlad i može puno napraviti, optimističan je“, rekao je Marijan Vučetić, tehničar iz Ottobocka.

Pogledajte objave o nabavi Challenger protetičkog stopala za Mirsada Taletovića u medijima – Glas Istre i TV Nova.