Ivica Balog: Poticajima za protetičko pomagalo do veće učinkovitosti na poslu

Ivica Balog Ottobock

Ivica Balog, ortopedski tehničar i bivši paraatletičar, član AKOSI Agram ,AK Zagreb i Hrvatske paraatletičarske reprezentacije, jedan je od korisnika poticaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Dio poticaja utrošen je za nabavu protetičkog pomagala koje Ivici značajno olakšava svakodnevne aktivnosti koji obavlja na svom radnom mjestu.

Poticaji namijenjeni poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, mnogim su korisnicima olakšali i promijenili život. U najvećoj mjeri radi se o poticajima koji se koriste za sufinanciranje plaće osoba s invaliditetom, ali i za prilagodbu radnog mjesta. U nastavku donosimo priču Ivice koji je poticaje koristio za nabavu adekvatnog tehnički naprednog protetičkog pomagala kako bi učinkovitije i lakše mogao obavljati radne zadatke.

Rekordi u trčanju, novi posao

Ivica je 2012. doživio nesreću nakon čega mu je natkoljeno amputirana desna noga. Ivica nije klonuo i nastavio je dalje pozitivnog duha. Uz obiteljski život, počeo se baviti paraatletikom te ostvario više zapaženih rezultata u trčanju. Na državnom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom (12.42 sekundi na 100 m), 3. mjesto na IWAS svjetskim igrama u Sočiju, 2. mjesto u polufinalu na IPC Grand Prixu u Berlinu, 2. mjesto na Božićnom mitingu u Bratislavi). Za takve rezultate potrebno je adekvatno protetičko pomagalo, pa i više njih za različite namjene. I baš prva proteza kojom je opskrbljen bila je upravo Ottobockova. Dolasci na rehabilitaciju i puno kontakata s djelatnicima tvrtke, ohrabrili su Ivicu da se u konačnici, prijavi za posao u Ottobocku.

„Glavni uvjet za nabavu pomagala je da pomaže pri obavljanju svakodnevnih zadataka na radnom mjestu. Sada manje razmišljam o popratnim radnjama i aspektima sigurnosti i bolje se mogu usredotočiti na rad“

Rehabilitacijska procjena i ubrzo nabava protetičkog pomagala

Ivica je sada već 5 i pol godina zaposlen u Ottobock Adria i uspješno opskrbljuje protezama mnoge korisnike. Puno se kreće i mijenja položaje tijekom rada, za što je ključno imati adekvatno pomagalo koje može izdržati sve napore tijekom radnog dana. Poslodavac je to prepoznao i u listopadu 2019. godine prijavio se za sufinanciranje troškova prilagodbe radnog mjesta te sufinanciranje osobnog dohotka. Tvrtka je aplicirala za poticaje nakon čega je Ivica prošao rehabilitacijsku procjenu u Centru za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb (CPRZ). Ubrzo su stručnjaci iz Centra obišli radno mjesto tijekom čega su pratili sve radne procese koje Ivica obavlja. Napravljena analiza potreba za tehničkom prilagodbom radnog mjesta, poslana je u ZOSI koji je Ivici odobrio nabavu mikroprocesorskog koljena C-leg 4.

Ivica Balog Ottobock proteza

Sada se mogu bolje fokusirati na rad

Kako su istaknuli u CPRZ-u koljeno koje je dobio Ivica omogućuje mu da na učinkovit i siguran način savladava svakodnevne zahtjeve radnog mjesta - pretežito stojeći posao, redovitu manipulaciju lakšim teretima, redovitu potrebu za klečanjem, čučanjem, saginjanjem i kretanjem koje uključuje kretanje po stepenicama i kosinama te odlaske na teren radi opskrbe pacijenata. „Pomagalo koje sam imao prije također je bilo sigurno, no najveća razlika je bila da sam prije morao više paziti na pokrete, korake i razmišljati unaprijed u koji položaj se postaviti za određene zadatke. Također, morao sam paziti da to ne utječe na moju sigurnost i sigurnost ljudi oko mene. Sad kada nije potrebno razmišljati o tim aspektima, mogu se u većoj mjeri fokusirati na obavljanje zadatka kao i na slušanje korisnika. Osim toga, ovo koljeno zaista olakšava kretanje. Poboljšava hod i čini ga sigurnijim kako po firmi tako i van firme (stepeništa, nogostupi, neravni tereni itd.)“, kaže Ivica.

„Mislim da bi svi oni koji imaju složene radne zadatke, a postoje pomagala koja iste mogu olakšati, trebali aplicirati za poticaje. To je sjajno jer omogućuje osobama s invaliditetom da budu u potpunosti radno sposobni“

Ivica Balog trening

„Aplicirajte za poticaje ZOSI-ja, ako imate uvjete“

Cijeli proces, od podnošenja zahtjeva do nabave pomagala, trajao je 10 mjeseci. Sam proces može trajati i nešto manje, no s obzirom na pandemiju malo se odužio. Koljeno koje je dobio ima garanciju na 6 godina uz obvezne servise. Nakon što koljeno više neće biti funkcionalno, Ivica, odnosno poslodavac se može ponovo prijaviti za poticaje. Naravno, prolazi se ista procedura tijekom koje Centar za procjenu rehabilitacije mora nedvosmisleno ustanoviti da je pomagalo potrebno i da će njegovim korištenjem proizaći benefiti kako za osobu tako i za ubrzanje samih radnim procesa. „Ja sam za poticaje od ZOSI-ja doznao preko poslodavca te preko Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ) u kojoj sam član. Ana Sršen, predsjednica naše Udruge, koja je prethodno aplicirala za poticaje sa mnom je podijelila svoja iskustva što me ohrabrilo da i ja pokušam. Velika joj hvala na tome! Kvalitetna pomagala uvelike pomažu osobama s invaliditetom u normalnijem funkcioniranju. Mislim da bi svi oni koji imaju složene radne zadatke, a postoje pomagala koja iste mogu olakšati, trebali aplicirati za poticaje. To je sjajno jer omogućuje osobama s invaliditetom da budu u potpunosti radno sposobni i da tako povećaju kvalitetu života“, zaključuje Ivica.

Više o proceduri za dobivanje poticaja možete pročitati u tekstovima:

Poslodavci, ostvarite poticaje ZOSI-a za zaposlene osobe s invaliditetom

Centri za profesionalnu rehabilitaciju – prvi korak prije podnošenja zahtjeva za poticaje od ZOSI-a