Kompresijska terapija

Inicijalno oticanje tkiva bataljka očekivano je nakon zahvata. Takvo oticanje je normalna reakcija na zahvat. Ono se može spriječiti povećavanjem pritiska na čitavoj površini.

Svrha stvaranja pritiska na čitavoj površine bataljka je smanjenje edema bataljka i oblikovanje bataljka za opskrbu protezom koja slijedi. Takva kompresija bataljka olakšava opskrbu protezom, što znači da možete ranije dobiti protezu. Kompresija također potpomaže cirkulaciju u bataljku čime se umanjuje bol i pomaže pri bržem zacjeljivanju ožiljka.

Primjenjuje se više tehnika kompresijske terapije: bataljak se omotava elastičnim zavojima, koriste se kompresijske čarape ili unaprijed izrađen silikonski zavoj poznat kao silikonski liner.


Kompresijske čarape za bataljak

Kompresijske čarape mogu se koristiti umjesto zavoja. Ove čarape su također elastične te su dostupne u raznim veličinama. Ako vam nijedna od standardnih veličina ne odgovara, moguće ih je izraditi po mjeri. Poput elastičnih zavoja, čarape se moraju svakodnevno prati i sušiti ravno položene kako ne bi izgubile na elastičnosti.

Prednost čarapa za bataljak je što se jednostavno navlače i skidaju. Možete koristiti remenčiće pričvršćene za pojas oko kuka kako biste ih pričvrstili ili možete koristiti zdjeličnu traku koja je čvrsto pričvršćena za čarapu.

Silikonski lineri

Silikonski lineri

Uz elastične zavoje i čarape za bataljak, silikonski lineri su još jedna opcija za kompresiju. Poput čarapa za bataljak, silikonski su lineri dostupni u standardnim veličinama te mogu biti izrađeni po mjeri. Liner vrši ravnomjeran pritisak na vaš bataljak kako bi dobio pravilan oblik, dok elastični silikon koji nije štetan za kožu čini ožiljak mekanim i podatnim.

Najbolji način za navlačenje vašeg linera je da ga izokrenete iznutra prema van i onda ga ravnomjerno prevučete preko bataljka. Drugim riječima, ne navlačite ga kao čarapu i budite jako pažljivi kako bi osigurali da ne nastanu nabori ili da unutar linera ne ostanu mjehurići zraka.

Svakodnevno čistite svoj liner toplom vodom i sapunom bez mirisa koji nije štetan za kožu. Ako se jako znojite, trebali biste čistiti liner više od jedanput dnevno i po mogućnosti koristiti dezinficirajuće sredstvo. Neka vam vaš ortopedski tehničar detaljno objasni kako se brinuti za liner i kako slijediti upute za uporabu.